Alles over Zuurbier
Zuur bier - zin in? Van fanatieke liefhebber tot liever niet. We vertellen je graag meer over deze spannende bierstijl.
Wat is zuur bier?
Zure bieren zijn eigenlijk altijd zuur, maar de mate waarin verschilt. Van citroenig tot lactisch, van ontzettend fruitig tot gortdroog, funky en boers of zacht & smooth. Zo dik als een fruitsap of verfrissend en licht.
Oorsprong zuur bier
De Belgen maken Geuze en Lambiek, deze stijlen liggen in de origine van zuur bier Dit zijn bieren waarbij de brouwer geen gist toevoegt, maar de natuur zijn gang laat gaan. In kleine baden (die het koelschip heten) ligt het bier-in-spe geduldig te wachten en door het raam komen de gisten naar binnen. Dit heet spontane gisting. Deze wilde gisten zorgen voor de zure smaken die zo typisch zijn aan deze stijlen.
Moderne zure bieren
Zuur bier heeft de afgelopen jaren het smaakspectrum van speciaalbier uitgebreid en ook de nieuwe generatie speciaalbier brouwers waagt zich aan deze bijzondere stijl. Neem Oedipus, zij maakten zelfs een speciale line-up naast hun core range, mooie zure bieren die de smaakpapillen verrassen. Of neem de Nijmeegse brouwerij Nevel, zij inspireerden hun wilde bieren op de traditionele Belgische stijlen. Proef bijvoorbeeld de Erve of Alm voor waar wild bier. Ook in Amerika blijven ze niet daar, in de USa worden Wild Ales gemaakt die vaak niet zuur genoeg kunnen.
Uit Duitsland komt van oudsher de Gose en de Berliner Weisse. Deze bieren zijn vaak een stuk minder zuur dan de genoemde Wild Ales en zijn bijvoorbeeld goed verfrissend in de zomer. De Gose en Berliner Weisse zijn ook niet afhankelijk van de spontane gisting. Proef bijvoorbeeld de Berlin Jam van Berlijnse brouwerij BRLO. Deze heeft ook nog een bessen toegevoegd voor een extra fruitige ervaring.
Zin in zuur
Zuur bier wordt steeds populairder! Dat zie je ook maar in de specials die Two Chefs uitbrengt. Op is op, dus durf jij de uitdaging al aan?