Rode wijnen
Druivensoorten rode wijnen
Rond en vol, zacht en soepel, licht en fruitig of juist kruidig - rode wijn is er om je op te warmen op een winterdag, of juist licht gekoeld op een terras. Om de juiste keuze te maken, kan het handig zijn te weten welke druivensoort matcht bij jouw wensen. Wil je veel body, ga dan voor bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon, Syrah of Malbec. In de medium hoek moet je denken aan een Merlot, terwijl onder lichtere druifsoorten onder andere de Pinot Noir, Gamay of Nebbiolo vallen.
Productie van rode wijn
Rode wijn wordt gemaakt van het sap van blauwe druiven en krijgt zijn donkere kleur doordat de schillen van de druif (net zoals een oranje wijn) mee gefermenteerd worden. Na de fermentatie wordt de wijn gerijpt op vaten van eikenhouten of roestvrij staal om de aroma’s te ontwikkelen - de duur van dit proces kan variëren van een paar maanden tot meerdere jaren. Nadat de fijn gefilterd en gebotteld is, kan de wijn ook nog verder gerijpt worden op de fles. Rode conventionele wijnen zijn vaak voller en robuuster, terwijl de rode natuurwijn vaak lichter van karakter is.
Is rode wijn gezond?
Je hebt vast wel eens het gerucht gehoord dat rode wijn gezond zou zijn, en ook al is te veel alcohol natuurlijk nooit goed voor je, er zit wel een kern van waarheid in deze mythe. Rode wijn bevat namelijk een aantal antioxidanten, waaronder polyfenolen, die geassocieerd worden met gezondheidsvoordelen zoals verminderd risico op hart- en vaatziekten; het helpt de bloedvaten te beschermen en bloeddruk te verlagen. Daarnaast zou het ook cholesterol verminderen. Dit is uiteraard bij een matige consumptie van rode wijn, maar hey - alle kleine beetjes helpen!
Hoe serveer je rode wijn?
De algemene regel is dat je rode wijn op kamertemperatuur drinkt, maar wanneer het warm in huis is of op een terras, wordt een rode wijn daardoor soms juist te warm geserveerd. Zonde, want zo komt het smaakprofiel vaak niet goed over. Lichte en frisse rode wijnen zonder al te veel zware tannines profiteren er dan ook zeker van wanneer ze licht gekoeld gedronken worden, zoals een Pinot Noir, Gamay of Nebbiolo. Leg de fles een half uurtje voordat je ‘m wilt drinken in koelkast voor de perfect serve. Daarnaast komt decanteren rode wijn ook vaak ten goede, doordat de zuurstof de smaken en aroma’s van de wijn versterken. Tot slot kan het soort glas waarin je de wijn schenkt ook nog invloed hebben op de smaakbeleving. Over het algemeen geldt; hoe voller de wijn, hoe groter het glas.
Rode wijn en foodpairing
Persoonlijke smaak staat natuurlijk altijd voorop wanneer het aankomt op het combineren van wijn met eten. Over het algemeen gaan lichte, frisse wijnen goed met lichte gerechten zoals gegrilde groenten, gevogelte of vis. Krachtige smaken zoals truffel, rundvlees of wild gaan juist weer mooi met een robuuste, kruidige rood. Voor een nagerecht kan een rode dessertwijnen met zoete noten juist weer een hele mooie aanvulling zijn. Uiteindelijk is het vooral gewoon leuk om te experimenteren met verschillende druivensoorten om er achter te komen welke voor jou het beste werkt. Ga voor een mooie pairing voor je volgende dinner party, of kies je favoriete flesje lekker voor bij de borrel.