Nederlands fris
Tompouce, bittergarnituur en stamppot boerenkool zijn uiteraard, dare we say it, de onbetwiste culinaire hoogstandjes die ons land te bieden. Maar Nederlandse frisdrank? Daar zijn minder mensen nog van op de hoogte. Maar wij van de Drankerij zijn hier om te zeggen: Nederlands fris is booming! Door de jaren heen zien we steeds meer mooie - en smakelijke - initiatieven ontstaan. Dat was niet altijd vanzelfsprekend, sommige van ons herinneren zich misschien nog dat ene exotische en toch lokale frisdrankmerk, maar verder? Verder moesten we het vooral doen met buitenlands fris. Geen straf, maar toch.. Heel leuk natuurlijk die hippe Berlijnse limo’s, maar stiekem zijn wij ook wel een beetje extra trots op al het moois dat uit ons eigen kikkerlandje komt.
Lokaal
Lokaal is zoveel leuker! Wij blij dat - onder de vleugels van de craft beer revolution - de Nederlandse craft soda revolution ook sterk in opmars is. Nederlandse fris-merken maken het wel heel makkelijk om lekker én lokaal te drinken.
Bestaat er Nederlandse frisdrank?
Jazeker! Er wordt in Nederland steeds meer fris geproduceerd, vaak kleinschalig, meestal onafhankelijk en wat onze selectie betreft: altijd smaakvol. En vaak nog met een goed verhaal ook. Zo maakt Kumasi bijvoorbeeld puur fruitsap van het restproduct van de cacaovrucht, waarmee ze de inkomsten van cacaoboeren in Ghana eerlijk maken. Op hun beurt zijn de makers van SOOF op een missie om een transparante en toekomstbestendige voedselindustrie te creeën en Roze Bunker bevordert de biodiversiteit door samen met boeren inheemse kruiden te planten die goed voor de bodem en insecten zijn. Nederlandse frisdrank is niet alleen heel erg lekker, maar óók heel bewust van sociale en ecologische impact.
Dichtbij = duurzaam
Het kombucha-schap is Hollands wat de klok slaat, we hebben prachtige siroop makers in ons kikkerlandje en ook in frisdrank land ontstaat er steeds meer interessante initiatieven. De makers in Nederland durven steeds meer, en terecht: want er is steeds meer vraag naar lokale soda’s. Niet in de laatste vraag door ons, want waarom zou je van ver halen als het ook dichtbij kan? Door met lokale boeren te werken voor o.a. vers fruit en andere natuurlijke ingrediënten, kunnen de productieketens verkort worden. Minder transport, minder vervuilend. Lekker duurzaam!
Fris brouwen
Dat we hier lekker bier kunnen brouwen weten de meesten inmiddels wel. En nu zien we een nieuwe trend ontstaan waar Nederlandse bierbrouwers zich ook op frisdrank storten. In plaats van frisjes op vrucht- of kruidenbasis, ontwikkelen zij weer een heel nieuw concept binnen dit landschap. Zo heeft Lowlander nu ook heerlijke botanical soda’s met best of both worlds - geen alcohol, geen suiker en toch heel veel smaak. Brouwerij Troost blijft niet achter met hun uitmuntende limonade op hop-basis, en wat dacht je van Vandestreek met hun dry hopped ice tea? Soft drink met smaken uit de brouwerij - sign us up!
Wij worden helemaal enthousiast van zoveel lekkers van eigen bodem. Gaat dat proeven!