Mousserende wijn
Wat is mousserende wijn?
Mousserende wijn is wijn waar in het fermentatie proces bubbels zijn vrijgekomen. Bij de eerste vergisting worden de suikers omgezet in alcohol wat resulteert in een ‘normale’ wijn. De tweede vergisting maakt de wijn mousserend. Bij champagne en aanhang (Franse crémants, Spaanse cava) vindt die tweede vergisting plaats in de fles, ook wel ‘méthode traditionnelle’ genoemd. Voor Italiaanse prosecco gebeurt dit op vat, ofwel de ‘charmat’ methode.
Prosecco, cava of champagne?
Er bestaat nog wel eens verwarring over, maar we kunnen er heel kort over zijn: champagne, cava en prosecco zijn allemaal mousserende wijn. Ze krijgen hun naam door het gebied waar hun origine ligt.
Champagne is het thuis van de luxe bubbel. De heilige drie-eenheid, Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, geeft champagne de perfecte balans van zuurgraad, zoetheid en frisheid. De bubbels prikkelen je neus, maar zijn niet overheersend op de tong. Daarnaast mag een champagne, in tegenstelling tot andere mousserende wijnen, alleen de naam dragen als het daadwerkelijk in de Champagne regio van Frankrijk geproduceerd is. Het klimaat daar is koel en de grond vol mineralen, wat champagne haar frisse iconische karakter geeft. Crémant is mousserende wijn die uit elk andere Franse wijnregio dan Champagne komt, en kan dan ook van verschillende druiven zijn.
Prosecco is een Italiaanse droge mousserende wijn gemaakt van de Glera druif. Doordat het de charmat methode gebruikt om aan bubbels te komen, is prosecco een stuk lager geprijsd dan andere mousserende wijnen.
Cava komt uit Spanje, heeft een wat fruitiger aroma en is lager in zuren dan een champagne, voornamelijk door het verschil in klimaat.
Bubbels: to brut or not to brut?
Mousserende wijnen worden geclassificeerd door de hoeveelheid suiker die ze bevatten. De categorieën zijn als volgt verdeeld:
-
Brut Nature of Brut Zéro (minder dan 3 gram suiker per liter)
-
Extra Brut (minder dan 6 gram suiker per liter)
-
Brut (minder dan 12 gram suiker per liter)
Wat is pet-nat?
Alsof er nog niet genoeg benamingen waren voor bubbelwijn, voegen we er graag nog één toe aan dit rijtje, en dat is de pétillant naturel, afgekort pet-nat. Hierbij wordt de oudste én meest natuurlijke manier van vergisting gebruikt: ‘méthode ancestrale’. Zonder de toevoeging van sulfiet of andere suikers/gisten zoals bij de méthode traditionelle, mag een pet-nat zich ook onder de natuurwijnen scharen. Daarnaast zijn ze vaak ongefilterd, wat de wijn een troebel randje geeft. Omdat het proces moeilijk te controleren is, krijg je ook meer onverwachte wijnen via deze methode. Probeer eens de Fizzy Pop, een heerlijke bubbelwijn met speels karakter.
Bestel mousserende wijnen bij de Drankerij
Dus, ben je al klaar om die kurk te laten knallen? Bestel jouw bubbel naar keuze en laat het feest maar beginnen!