Wat is cider?
Cider wordt steeds bekender in Nederland, maar wat is cider nou precies? Cider is een friszure alcoholische drank gemaakt van (meestal) appels, daarom ook wel appelwijn genoemd. Het wordt gemaakt door het sap van cider-appels te laten vergisten. Appels bevatten van nature minder suikers dan druiven, waardoor ciders lager in alcohol zijn dan bijvoorbeeld wijn. Zoet of droog, traditioneel of funky, troebel of helder, sprankelend of plat - cider is mega veelzijdig en een heel leuk alternatief voor wijn én bierliefhebbers alike.
Waar komt cider vandaan?
De twee grootste spelers in de cider wereld zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en kennen dan ook een rijke cider cultuur. Franse ciders zijn gekenmerkt door hun fruitige en verfijnde karakter, waar Britse ciders vaak juist robuuster en droger van smaak zijn. Ook in Spanje drinken ze deze appelsprankel maar al te graag, daar wordt hij vaak wat zuurder gemaakt. Ook al kennen wij in Nederland nog geen echte cider cultuur, mede door appel-overschotten bij de Nederlandse boeren wordt er tegenwoordig ook in eigen land cider geproduceerd. Neem bijvoorbeeld de Appelcider Brut van Dassemus, gemaakt van appelsoorten uit Noord-Brabant. Of de Bear Cider afkomstig uit Overijssel. Lekker én lokaal, daar houden wij van!
Appelcider, de appel valt niet ver van de boom
De smaak van een appelcider wordt toch veelal bepaald door het soort appel dat gebruikt is. In Frankrijk en het VK gebruiken ze speciale ciderappels, vaak hoger in tannines. In Nederland, maar bijvoorbeeld ook bij onze buren in België en Duitsland, worden hand- en moesappels gebruikt. Dit zijn veelal ook buitenbeentjes - fruit met een vlekje of een plekje die voor de reguliere verkoop niet meer geschikt zijn, maar in een cider nog super goed tot hun recht komen.
Spice it up met diverse ciders
Variety is the spice of life. Cider hoeft allang niet meer alleen van appels gemaakt te worden. Zo zijn er ook heerlijke perenciders of cassisciders. En in tegenstelling tot wijn, mag een cidermaker behalve ander fruit ook nog kruiden of andere toevoegingen gebruiken. Zo zijn er nu bijvoorbeeld ook dry-hopped ciders: I.P.A. stijl smaken, maar dan lichter en champagnezacht. Ook met rijping wordt geëxperimenteerd; op bijvoorbeeld rode wijn- of sherry vaten. En wist je dat cider ook gedestilleerd kan worden, waar dan weer calvados uit voort komt?
Ciders bestellen bij de Drankerij
Kortom: voor (c)ieder wat wils. Bestel nu makkelijk online en dompel jezelf onder in de wondere wereld van deze sprankelende fruitparels. Zin in cider maar dan zonder alcohol? Bekijk dan onze alcoholvrije ciders.