Witte wijn
Net zoals rode wijn zijn er voor witte wijn ook honderden variaties, aroma’s en smaakprofielen - geen één wijn is hetzelfde. Waar rode wijn de volle, robuuste en krachtige smaken vertegenwoordigd, vind je bij witte wijn juist de frisse, fruitige, aromatische of soms florale kwaliteiten van wijn. Ga je voor een droge witte, licht zoete of een funky white?
Het maakproces van witte wijn
Witte wijn wordt over het algemeen gemaakt met, you guessed it, witte druiven. Echter kun je ook met blauwe druiven witte wijn maken, er wordt namelijk alleen het sap gebruikt (in tegenstelling tot bijvoorbeeld rode en oranje wijn, waarbij de schil op de druif kleur aan de wijn geeft). Het grootste verschil tussen de productie van witte en rode wijn heeft te maken met het smaakprofiel dat de wijnmaker wil bereiken. Het sterke en uitgesproken karakter van een rode wijn wordt bereikt door de blootstelling aan zuurstof, waardoor de fruitige een florale boventonen van de druif verdwijnen. Hierdoor wordt rode wijn meestal op eikenhouten vaten gerijpt, die laten namelijk een kleine hoeveelheid zuurstof toe. Witte wijn daarentegen draait juist om die bloemige, fruitige en citrusachtige smaken. Vandaar dat witte wijn vaak (maar niet altijd) op roestvrijstalen vaten gerijpt wordt, zodat de zuurstof blootstelling beter gecontroleerd kan worden.
Druifsoorten witte wijn
Wijn is een natuurproduct en er zijn dan ook meerdere invloeden die een rol spelen in het smaakprofiel. Klimaat is er zo eentje. Druiven die in een kouder klimaat groeien leveren vaak een wijn die lichter is in zowel kleur als smaak - sierlijke, geparfumeerde aroma’s, een crisp mondgevoel en citrusachtige noten. Grüner Veltliner, Verdejo en Pinot Gris zijn goede voorbeelden hiervan. Een warmer klimaat zorgt voor vollere smaken en diepere kleuren, een rijk mondgevoel en aroma’s van vanille, honing of juist tropisch fruit. In de volle en krachtige wijnen moet je denken aan bijvoorbeeld Viognier, Sémillon, Trebbiano of Marsanne. Deze wijnen zijn minder floraal en fruitig, en omarmen meer het romige karakter van witte wijn. Andere meer aromatische druifsoorten (geparfumeerd, peperig, exotisch fruit) zijn bijvoorbeeld Riesling, Gewürztraminer of Muscat.
De invloed van de wijnmaker op witte wijn
Behalve het klimaat en de grond waar de druif in groeit, speelt de wijnmaker natuurlijk ook een grote rol in de smaak van een wijn. De duur van het fermentatie proces bijvoorbeeld, of het soort vat waar de wijn op gerijpt wordt - dit zijn allemaal menselijke invloeden. Een conventionele wijnmaker zal de wijn nog wat tweaken tijdens vinificatie, waar een natuur-wijnboer juist het wisselende karakter van de druif omarmt.
Witte wijn wordt door sommige wijndrinkers als saai gelabeld, maar dat is in onze mening onterecht - het heeft zoveel meer te bieden dan de ‘droge witte’ waar de meeste mensen wit mee associëren, meestal van bekende druiven zoals Sauvignon Blanc of Chardonnay. En ook al is daar uiteraard niks mis mee, er zijn nog veel meer te ontdekken! Hopelijk ben je nu iets meer thuis in de verschillende smaakprofielen en soms nog minder bekende druivensoorten van witte wijn.
Bestel witte wijn bij de Drankerij
Laat je inspireren door onze selectie, of kom eens langs in onze winkel voor advies.