Same same but different
Genieten van een glas vino is een stuk makkelijker geworden voor de non-drinker door snelle vooruitgang op de no & low markt - waar alcoholvrije wijn eerst nog vlak en oninspirerend was, hebben de next-gen 0.0 wijnen een heel smaakvol en verfijnd karakter waar menig wijnliefhebber U tegen zegt. Vanwege zwangerschap, een gezonder alternatief of gewoon geen zin; we zijn steeds bewuster van ons drinkgedrag, en waar je voorheen niet veel verder kwam dan een frisje, is dat gelukkig allang niet meer de enige optie. De keuze is reuze, van non-alcoholische rode- en witte wijn, tot alcoholvrije wijn met bubbels en zelfs rosé - voor elk moment is er wel een lekker alternatief.
Maakproces
Eén van de belangrijkste processen bij het maken van traditionele wijn is fermentatie. Hierbij komt niet alleen alcohol vrij, maar ook een breed scala aan smaak, aroma's en texturen. De grootste uitdaging bij het maken van alcoholvrije wijn is dan ook: hoe verwijder je de alcohol, zonder verlies van de originele smaak, balans en kwaliteit?
Voor alcoholvrije wijn gaat het product door het volledige maakproces van een traditionele wijn (inclusief vergisting, rijping, etc.), maar eindigt met de-alcoholisatie. Bij de traditionele methode wordt warmte gebruikt om de alcohol te verdampen, maar hierbij verlies je dus ook veel belangrijke aroma’s. Hierdoor waren de alcoholvrije wijnen van een paar jaar terug vaak vlak in hun smaak en mondgevoel. Gelukkig zijn er inmiddels modernere processen ontwikkeld, waarbij de elementen die de wijn complexiteit en gelaagdheid geven weer teruggestopt kunnen worden in de wijn nadat de alcohol eruit gehaald is.
Een ander belangrijk verschil is dat door de toegenomen vraag wijnmakers tegenwoordig ook voor hun non-alcoholische wijnen echte kwaliteitsdruiven gebruiken. Al met al zorgt dat er dus voor dat we nu kunnen genieten van een product dat bijna identiek is aan traditionele wijn. Wel de lusten, niet de lasten.
Gezondheid
Ondanks dat alcoholvrije wijn in het eerste stadium alcohol bevat, is het na het de-alcoholisering volledig 0.0% en dus uitermate geschikt om gedronken te worden tijdens een zwangerschap. Door het gebrek aan alcohol is een alcoholvrije wijn ook lager in suiker en calorieën, dus wel degelijk ‘gezonder’ dan een traditionele wijn. Check en check.
Food pairing
Alcoholvrije wijn is bedoeld om van genoten te worden tijdens alle momenten wanneer een traditionele wijn geserveerd zou worden. Knal de kurk voor een borrel na werk, maak een lekkere pairing bij een diner of geniet in combinatie met een kaasplankje. Gebruik hiervoor dezelfde richtlijnen als bij traditionele wijn - houd vooral rekening met de zuren, structuur en eventueel tannines in de wijn. Als je hier wel een helpende bij kunt gebruiken, zijn we bij de Drankerij uiteraard altijd méér dan blij om je op weg te helpen.
Kortom, maak de switch en laat je verrassen door de smaak van alcoholvrije wijn. Bestel je selectie bij ons eenvoudig online, of kom eens langs in de winkel. Santé!