Oranje wijn
De oorsprong van oranje wijn
Oranje wijn is pas relatief recent op het Nederlandse toneel verschenen, maar deze ‘skin contact wine’ is alles behalve nieuw. In Georgië maakten ze 8000 jaar geleden al wijn op deze manier: witte druiven die met alles er nog op en eraan (pit, schil en soms zelfs steel) gefermenteerd worden. De schil is hetgeen wat de wijn zijn oranje kleur geeft, maar ook tannine en structuur. Deze manier van wijnmaken, met de schil nog aan de druif, is hetzelfde als bij rode wijn. Het enige verschil is dat voor rode wijn blauwe druiven worden gebruikt, en voor oranje wijn witte druiven.
Oranje wijn draait om skin contact
Net als bij witte wijn zijn er binnen de oranje wijn ook veel verschillende stijlen en variaties mogelijk. Verschillende druiven combinaties, ontsteeld of niet, de duur van de ‘skin contact’ (minimaal 4 dagen, maar kan wel tot een jaar macereren), gerijpt op stalen vaten of juist in traditionele Georgische ‘qvevri’ (aardewerken potten die ondergronds ingegraven worden) - geen oranje wijn is hetzelfde. Vaak wordt oranje wijn in de open vaten gelegd, waardoor de wijn kan oxideren - dit proces geeft de wijn een unieke smaak en kleur, van strogeel, tot amber, roze of bijna licht bruin. Soms wordt gedacht dat oranje wijn ook standaard een natuurwijn is, maar dat hoeft niet het geval te zijn; oranje wijn kan ook conventioneel, biologisch of biodynamisch verbouwd worden. Echter zijn in de praktijk vrijwel alle oranje wijnen natuurwijn.
De smaak van oranje wijn
Dus waar smaakt een oranje wijn dan naar? Uiteraard wisselt het enorm, maar over het algemeen is oranje wijn stevig van smaak door de tannines en vol karakter. Afhankelijk van de druifsoort en vinificatie kan een oranje wijn mineraalachtig en aards zijn, fris met mooie zuren van bijvoorbeeld steenfruit, of juist wat bittere noten door (eventuele) oxidatie. Van heel zuiver tot mega funky, oranje wijn is veelzijdig en wat ons betreft absoluut worth the hype: full-bodied en robuust als een rode wijn, maar met het frisse karakter van een witte wijn. What's not to love?
Oranje wijn en food pairing
Omdat oranje wijn precies tussen een rode- en witte wijn in zit qua smaakprofiel, is het heel veelzijdig in te zetten als pairing. Het heeft genoeg body om op te wegen tegen intense smaken, dus combineer het vooral met pittige gerechten, hartige hapjes zoals een kaas of charcuterie, of met de aardse volle smaken van paddestoelen of pompoen.
Bestel je oranje wijnen bij de Drankerij
Ben jij al on-board de oranje wijn trein? De beste manier om er zelf achter te komen: proeven natuurlijk!