ARENSBAK
Arensbak, wat? Arensbak maakt niet-alcoholische dranken, een smakelijk alternatief voor wijn. Een drank met wijn-tonen die je al kent uit de wijnwereld, met een velvety (lekker woord he!) gevoel en een fruitige en droge smaak. Arensbak is iets compleet nieuws, eigenlijk, precies waar wij van de Drankerij van houden.
De Deense broer en zus Vibeke en Christian Arensbak speelden in 2020 al tijden met het idee voor hoogstaande alcoholvrije gastronomische drankjes in 2020, maar pas toen ze Emilie en Bram, sommelier en voedingswetenschapper, ontmoetten, was dat het startpunt van het avontuur van Arensbak.
Christian Arensbak, Bram Kerkhof, en Emilie Øst-Jakobsen, sommelier bij de Michelin-sterrenrestaurants in Kopenhagen, ontwikkelden door de mogelijkheden van de gastrofysica, de recepten en productiemethoden van deze vier mooie alcoholvrije flessen. Het duurde ruim twee jaar voordat ze 100% tevreden waren met de smaak en expressie, en nu vind je Arensbak ook in Nederland!
Doel? De drinkervaring voor als je niet drinkt een beetje op schudden, gastronomische te maken, vooral voor diegene die zichzelf niets willen ontzeggen. Voor diegenen onder ons die van een goed glas houden wijn bij het diner, van een bubbel bij kleine en grote momenten, een borrel aan het einde van de dag, iets verfrissends op het terras… Maar ook voor diegene die helder willen blijven, en de kater liever skippen.
Met andere woorden, je krijgt alle goede associaties van goede wijn, maar dan zonder het percentage. Sounds good, huh?
Hoe wordt ARENSBAK gemaakt?
ARENSBAK is, kort gezegd, gebaseerd op gefermenteerde thee (kombucha), met toevoeging van verse ingrediënten en kruiden. Nee, geen druiven inderdaad! Arensbak is dan ook geen alcoholvrije wijn, het is een proxy: een drank die alle complexiteit, look, feel en drinkmoment wegheeft van wijn, maar dan precies geen alcohol heeft. Approximately, dus, zo ongeveer wijn.
Druivensap geeft in alcoholvrij vaak een wat vlakke smaak, dus enter een complexe mix van hoogwaardige theesoorten (Oolong, Yunnan-thee en groene thee), verschillende lagen hele plantaardige ingrediënten en bessen-/fruitpasta's tijdens de fermentatieproces. Voor dat lekkere mondgevoel, dat stroeve, gebruikt Arensbak druivenschilextract, eikenhout en versterkers zoals wijnsteenzuur, melkzuur en kombuchaculturen. Het duurt ruim zes weken voor dat een fles Arensbak ready is, maar dit geduld zorgt voor een volle body, fijne aroma’s en een super smooth smaak, man, wij stonden versteld.
Minder dan 0.5% alcohol
En dat dus met minder dan 0.5% alcoholvrij dus. ARENSBAK maakt gebruik van een fermentatie op basis van Kombucha, een natuurproduct proces waarbij een klein beetje alcohol wordt geproduceerd. De alcohol die wordt geproduceerd wordt omgezet in organische zuren, wat resulteert in een profiel met een fabuleus fijne gefermenteerde smaak. ARENSBAK wordt gepasteuriseerd om stabiel te houden.
Wat dan nog? Nou, we sommen het op. Je hebt de smaak en het gevoel van wijn, de nasmaak, de zuurgraad en alles wat je nodig hebt voor een welverdiend goed glas. En dat met laag in calorieën en koolhydraten, vegan, enne nog behoorlijk duurzaam ook. De Denen hebben deze alcoholvrije range gecreëerd, waarvan jij nog veel plezier aan gaat beleven. Beloofd!