null
Gratis ophalen in de Drankerij
Slijterij in andere dranken
Gratis verzending vanaf €65
Geniet, maar drink met Mate

Geniet, maar drink met Mate

Geplaatst door Anouck van Duuren on 1st Sep 2023

Mate, in Berlijn en de rest van Duitsland al jaren populair, maar nu ook in ons kikkerlandje niet meer weg te denken. Voor de ijverige studenten, kersverse ouders, vroege vogels, nachtuilen en simpelweg liefhebbers; bij de Drankerij voorzien we je maar al te graag van jouw favorieten, wat je drinkmoment ook is. Meet, matte, maaate of maté - tja, die uitspraak valt nog over te twisten. Maar iets waar absoluut geen twijfel over mogelijk is: mate is de talk of the town.

Wat is Mate?

Wat is mate nou eigenlijk precies? Oorspronkelijk is mate een traditionele kruidendrank gemaakt van de ‘yerba mate’-plant, die van nature hoog is in cafeïne. Heet water wordt in een uitgeholde kalebas (mate) over de gedroogde yerba blaadjes geschonken, en gedronken door een speciaal soort metalen rietje (bombilla). De smaak is van nature kruidig en licht bitter. Bij de frisdrankvarianten zoals Club-MateCharitea of Mojo Mate wordt er mate-extract gebruikt, en doorgaans is er ook koolzuur en/of zoetstof aan toegevoegd, wat resulteert in de mate die we voornamelijk in Europa kennen.

Waar komt Mate vandaan?

Traditionele yerba mate komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, en wordt nog veel gedronken in voornamelijk Paraguay, Brazilië, Peru en Argentinië. Mate is daar niet alleen een lekker drankje, maar een belangrijk onderdeel van de cultuur en nationale identiteit. Ze drinken het voornamelijk in een sociale setting met vrienden of familie, waarbij iedereen dezelfde kalebas en bombilla deelt. Hoe vaker de kalebas hergebruikt wordt, des te meer smaak en aroma’s er in trekken en de yerba mate alleen maar lekkerder maakt.

De werking van Mate

In Mate komt er een natuurlijke hoeveelheid cafeïne voor. Deze hoeveelheid zorgt voor een stimulerende werking van het centrale zenuwstelsel (een wakker gevoel). De werking van cafeïne op je lichaam verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen zijn er erg gevoelig voor, anderen helemaal niet. Je kent misschien wel die ene vriend die na het eten nog een bakje koffie drinkt, terwijl als jij laat in de middag nog cafeïne tot je neemt, je geen oog meer dicht doen ‘s nachts. Probeer dus zelf uit wat werkt voor jou!

De smaak van Mate

De smaak van Mate kun je het beste vergelijken met thee: kruidig, klein bittertje en een klein zoetje. Maar proef vooral welk merk jouw favoriet is - we hebben een breed scala aan smaken in de aanbieding!

Wat is het beste drinkmoment voor Mate?

Elk moment dat je wel een extra energieboost kunt gebruiken - in de ochtend, middag, of avond (nacht ;)). Een groot deel van de Berlijnse club scene draait op Mate (oke, gemixt met wodka), maar de meeste mensen drinken ‘ m zo, uit de fles. Gekoeld natuurlijk het allerlekkerst!

Geniet, maar drink met Mate!

Het product