Wilde en zure bieren
Zuur bier - zin in? Van fanatieke liefhebber tot liever niet. We vertellen je graag meer over deze spannende bierstijl.
Wat is zuur bier?
Zure bieren zijn eigenlijk altijd zuur, maar de mate waarin verschilt. Van citroenig tot lactisch, van ontzettend fruitig tot gortdroog, funky en boers of zacht & smooth. Zo dik als een fruitsap of verfrissend en licht.
Waar vroeger zure smaken in bier ongewenst waren, wordt deze bierstijl nu juist omarmd. Het bier wordt verzuurd met behulp van een combinatie van specifieke gisten en bacteriën. De belangrijkste hierin is de Brettanomyces gist, afgekort Brett - die geeft het bier zijn specifieke zuurgraad en funky aroma’s. In tegenstelling tot het nauwkeurige meetwerk wat normaal gesproken nodig is voor het brouwen van bier, is er bij zuurbier sprake van wilde vergisting. Dit maakt ook dat het niet de makkelijkste biersoort om te maken is, aangezien een brouwfout snel is gemaakt.
Oorsprong zuur bier
De Belgen maken Geuze en Lambiek, deze stijlen liggen in de origine van zuur bier. Bij Lambiek wordt het bier wild vergist in de buitenlucht. In kleine baden (die het koelschip heten) ligt het bier-in-spe geduldig te wachten en door het raam komen de gisten naar binnen. Hierna gaat het bier op eikenhouten vaten door met gisten, waardoor het behalve de zuren ook een haast leerachtige smaak krijgt. Geuze bier wordt gemaakt door jonge en oude lambieken te mengen, en daarna te laten hergisten op de fles - het heeft een champagneachtige frisheid en funky karakter.
Moderne zure bieren
Zuur bier heeft de afgelopen jaren het smaakspectrum van speciaalbier uitgebreid en ook de nieuwe generatie speciaalbier brouwers waagt zich aan deze bijzondere stijl. Neem Oedipus, zij maakten zelfs een speciale line-up naast hun core range, mooie zure bieren die de smaakpapillen verrassen. Of neem de Nijmeegse brouwerij Nevel, zij inspireerden hun wilde bieren op de traditionele Belgische stijlen. Proef bijvoorbeeld de Erve of Alm voor waar wild bier. Ook in Amerika blijven ze niet daar, in de USA worden Wild Ales gemaakt die vaak niet zuur genoeg kunnen.
Uit Duitsland komt van oudsher de Gose en de Berliner Weisse. Deze bieren zijn vaak een stuk minder zuur dan de genoemde Wild Ales en zijn bijvoorbeeld goed verfrissend in de zomer. De Gose en Berliner Weisse zijn ook niet afhankelijk van de spontane gisting. Proef bijvoorbeeld de Berlin Jam van Berlijnse brouwerij BRLO. Deze heeft ook nog een bessen toegevoegd voor een extra fruitige ervaring.
Bestel zure en wilde bieren bij de Drankerij
Zuur bier wordt steeds populairder en wij snappen waarom! Bovendien is het niet alleen voor bierliefhebbers een spannende smaaksensatie - omdat het in zuurbier vooral om de gisten draait, in plaats van hop zoals bij de meeste biersoorten, is het ook voor wijnliefhebbers heel interessant. Bij de Drankerij houden we een altijd wisselend assortiment aan, dus breng gauw een bezoekje aan onze winkel, of bestel online.
Op is op, dus durf jij de uitdaging al aan?