Whaaat, Nederlandse wijn!? Jazeker! Dassemus is een biologische wijnmaker uit Chaam, natuurwijn uit Noord-Brabant. De wijngaard ligt in het buurtschap Dassemus en is daar naar vernoemd.
In 2005 werd de eerste hectare wijnstokken geplant, inmiddels telt de sympathieke club 4 hectare. Dassemus werkt biologisch, wat betekent dat er niets gespoten wordt, geen kunstmest gebruikt wordt en de natuur z’n gangetje mag gaan.
Dát brengt zeker uitdagingen met zich mee, net zoals het Nederlandse klimaat dat doet. Daarom zijn de op zoek gegaan naar de perfecte druivensoort. Veel druiven bleken niet resistent genoeg om zonder bespuitingen te laten groeien, daar in ons vochtige klimaat van Noord-Brabant. Klassieke soorten zoals Pinot Noir of Chardonnay vielen dus af. Enter nieuwe druivensoorten zoals rondo en baron. Deze soorten zijn eerder rijp dan de classics, en door de opbrengst relatief laag en de bladoppervlakte groot, lukt het Dassemus om ook in ons kikkerlandje rijpe druiven te krijgen met voldoende suikers. Met smaakbommen tot gevolg.
Wij blijven met vragen zitten, want what about de Nederlandse kou dan, brrr? Ook daar had Dassemus een antwoord op, in de vorm van een supersonische installatie die tijdens nachtvorst water vernevelt boven de druivenplanten, zodat het water óm de knoppen heen vriest. Zo blijven de knopjes zelf net boven het vriespunt. Ja kijk. hier geek-en wij heel lekker op.
Dassems bewijst dat Nederland absoluut mee mag tellen als wijnland.