null
Slijterij maar dan effe anders
Gratis verzending van volle dozen
Voor 14:00 besteld, zelfde dag verstuurd

Gluten & alcohol: explained

10th Dec 2021

Wat kan je wel of niet drinken als je een glutenallergie hebt? Bij deze geven wij je een inzicht in wat voor heerlijks je allemaal kan drinken, zonder dat daar een gluut aan te pas hoeft te komen!

Wat is gluten precies?

Gluten is de naam van een groep eiwitten, die voorkomen in bepaalde soorten granen zoals tarwe, rogge en spelt. Mensen met een glutenallergie, gluten-intolerantie of coeliakie mogen absoluut geen gluten consumeren. Wat mogen zij dan wel drinken op de vrijmibo?

Wijn

Wijn, champagne, cider, port en sherry zijn allemaal over het algemeen glutenvrij, omdat deze producten van druiven of ander fruit worden gemaakt. Een kleine side note: sommige wijnen, en dan vooral het duurdere segment wijnen die bijvoorbeeld op eiken hebben gelegen, kunnen wel sporen van gluten bevatten. Let dus altijd goed op de vermeldingen op het etiket!

Bier

Bier is over het algemeen niet glutenvrij, omdat bij het brouwen van bier mout wordt gebruikt. Tijdens het brouwproces wordt een groot deel van de gluten afgebroken, maar er komen vrijwel altijd sporen voor in het eindproduct.

Het goede nieuws: de Drankerij heeft twee heerlijke glutenvrije biertjes! Check ze in onze webshop: Hollows & Fentimans Alcoholic Ginger Beer en Hollows & Fentimans Spiced Ginger Beer. Beide heerlijke gemberbieren, mét 4% alcohol. Perfect voor tijdens de volgende balkonsessie.

Sterke dranken

Alle heldere gedistilleerde dranken zoals wodka, jenever, gin en whiskey zijn volledig glutenvrij. Mocht je denken: wat gek, deze worden toch (vaak) gemaakt van graansoorten? Dat klopt! Tijdens de distillatie echter, blijven de gluten in de reststof achter. Geen gluut meer te bekennen in het eindproduct, dus!

Niet-heldere gedistilleerde dranken kunnen (sporen van) gluten bevatten. Dit kan komen doordat deze bijvoorbeeld op vaten zijn gerijpt, of doordat er bijvoorbeeld dingen als karamel van glucosestroop aan het product zijn toegevoegd, wat afkomstig is uit tarwezetmeel. Bij deze producten is het dus goed om altijd om meer achtergrond info te vragen.

Alcoholhoudende dranken met speciale toevoegingen, zoals likeuren, zijn over het algemeen glutenvrij. Blijf, nogmaals, ondanks deze info, altijd op de ingrediënten op het etiket letten.

Laat dat weekend maar komen!

Cheers,

Anouck

Het product

Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwste dranken, kortingen en events?

sluiten