null
Slijterij maar dan effe anders
Gratis verzending van volle dozen
Voor 14:00 besteld, zelfde dag verstuurd

Battle of the kola’s.

10th Dec 2021

Drie cola’s van fritz-kola. Drie verschillende cola’s: fritz-kola (de ‘normale’), fritz-kola suikervrij, en fritz-kola stevia. Tijd om op onderzoek uit te gaan: wat is het verschil?

Claartje heeft Foodness.nl opgezet, blogt met hart en nieren over alles wat lekker en gezond is, en vertelt hier met haar knappe koppie regelmatig over bij RTLnieuws. Deze expert moesten we inschakelen. Wat moeten we kiezen en vooral: wat niet?

Want. Dat suiker slecht voor je is, weten we allemaal wel. Alles met mate. Anders wordt je dik en/of ongezond. En dat moet je niet willen. In frisdrank zit suiker. Soms wat meer, soms wat minder, soms een suikervervanger. Over die suikervervangers wil ik het hebben. Over aspartaam en stevia, om precies te zijn. Alhoewel Claartje van Foodness.nl aangeeft dat suikervervangers ook gewoon suikers zijn, hebben veel suikervervangers een lagere glycemische index dan gewone suiker (dat heeft een GI van 100). Dit zorgt  voor een lage suikerpiek. En das beter dan bij gewone suiker. De suiker die wij kennen uit de suikerpot, de geraffineerde witte suiker, bestaat voor 50/50 uit fructose en glucose.

Stevia

Stevia is hier een uitzondering op. Stevia bestaat, om precies te zijn, uit stevioglycociden, met een bitterzoete smaak. De bladeren van deze plant worden gemalen en geweekt in heet water. Deze oplossing wordt gezuiverd en gedroogd, en voila: stevia. Enkel deze stof gebruiken is geen goed idee, omdat het puur niet zo lekker smaakt (te bitter) en het is lastig toe te voegen. De keerzijde van stevia is dan ook dat er vaak vulmiddel wordt toegevoegd, maltodextrine een zetmeel, een koolhydraat dus, verteld Claartje, dit wordt in je lichaam gebruikt als voeding voor je spieren, of, als je te weinig beweegt: in vet.

Die fetten jahren sind vorbei, vermeld fritz-kola bij zijn Stevia kola. En dat klopt wel een beetje. Zoals Claartje aangaf, is het moeilijk (en niet zo lekker) om een product met enkel stevia te zoeten. Daarom bestaat de Stevia variant niet enkel uit stevia maar ook uit 4,9 gram suiker per 100ml. Ter vergelijking, de  ‘’normale’’ fritz  bevat 10.5g suiker  per 100ml. Stevia bevat dus ruim helft minder suiker.

Aspartaam - fritz-kola suikervrij

What about aspartaam? Veel bediscussieerd, het zou schadelijk en kankerverwekkend zijn. Toch zijn deze bangmakende claims niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek: er is namelijk nooit bewezen dat aspartaam enigszins schadelijk is voor de gezondheid.  Bij een recent onderzoek van Tros Radar kwam aspartaam zelfs als beste suikervervanger uit de bus. Aspartaam is trouwens geen suiker, maar een eiwit, een kunstmatige toevoeging. Aspartaam wordt al sinds 1964 gebruikt als zoetstof. Deskundigen zijn er over eens: aspartaam kan geen kwijt.

Hm, keuzes keuzes.

Voor wie op de calorieën let (volgens Claartje niet altijd de juiste manier overigens) : de normale kola bevat 42 kcal per 100ml, de suikervrij variant minder dan 1 calorie, en de stevia variant zit hier tussen in met 20 calorieën.

And, do we have a winner? Is er een beste kola aan te wijzen? Nee!

Het is maar net wat jij belangrijk vindt. Geen E-nummers? Geen suiker?  Een natuurlijke zoetstof? Weinig calorieën? Beslis zelf welke cola voor jou de beste is.

... En laat het ons vooral weten!

Het product

Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwste dranken, kortingen en events?

sluiten